neděle 23. října 2016

Polystyrénové nástěnky na domech jsou geniální tunel na vysávání eurodotací

ZATEPLOVÁNÍ DOMŮ JE PODVOD DESETILETÍ

PETER ADAMECKÝ
Celá podpora zateplování je výsledkem lobbování některých firem v strukturách EU a v příslušných institucích jednotlivých zemí.
Časopis Reflex  uveřejnil rozhovor s  Radkem Bedrnou, šéfem firmy, která vyrábí stavební materiály a má zastoupení ve více středoevropských zemích. Z rozhovoru, ve kterém se Radek Bedrna kriticky vyjádřil k tématům, vybíráme zajímavé pasáže.

·        Až spadnou první domy, tak se vlády začnou zabývat tím, že se staví velmi nekvalitně
Ve stavebním byznysu jsme svědky vydírání malých firem těmi velkými, které z nich chtějí vysát co nejvíce. Dnes je standardním zvykem neplatit malým dodavatelům minimálně desetinu jejich faktur. Malé firmy musí podepisovat hrubé smlouvy se stovkami právnických klik, a protože nemají zdroje na vlastní kvalitní právníky, ani prostředky na zdlouhavé soudní spory, tak raději podepíší, jen aby nakonec dostaly alespoň nějaké peníze.
Tak jsou všichni stavebníci tlačeni, aby stavěli z co nejlevněji a z málo kvalitních materiálů. Až spadnou první domy, tak až pak se to začne řešit.

·        Zateplit a pak zateplení zlikvidovat
Když stavební firmy zjistily, že státní podpora a dotace při zateplování jsou skvělým byznysem, rychle se na něj vrhly a na předchozí zakázky se vykašlaly. Mnohé firmy neměli absolutně žádné zkušenosti se zateplováním, rychle nabraly nekvalifikované lidi a výsledkem je, že mnoho zateplených domů se bude muset časem strhnout.
Absolutní smrtící věcí je kombinace vnějšího zateplení polystyrenem a plastových oken.Tento mix vede k ucpání domů a špatné cirkulaci vzduchu v bytech, vytváří se prostředí, kde se nedá normálně žít. Zateplování polystyrenem je zvěrstvo, protože je to vlastně neekologický produkt z ropy, z něhož unikají různé plyny a dům se jako kdyby potáhne nepropustnou hmotou.
Takto zateplené domy dříve či později začnou plesnivět. Dá se tomu předejít pravidelným větráním, ale pak se smysl celého zateplování ztrácí. Celá podpora zateplování je výsledkem lobbování některých firem ve strukturách Evropské unie a v příslušných institucích jednotlivých zemí. Již nyní je možné vidět plesnivějící paneláky, takže to v konečném důsledku přinese více škody než užitku.



·        Vymyslí se nové programy na utrácení peněz
Dá se očekávat, že Evropská unie vymyslí nové programy, které by měly finančně podporovat i členské země. Například se vytvoří Národní program na pomoc cirkulace vzduchu ve školách a veřejných budovách a bude povinností montovat speciální klimatizační systémy. Každý dům pak bude muset mít povinné odvětrávání a bude k tomu povinný certifikát, tak jak je dnes ten o energetické náročnosti budov.
Stále se motáme v kruhu, protože o tom rozhodují politici, kteří vidí pouze v horizontu svých čtyř let vlády a co bude potom, to jim je jedno. Takže můžeme očekávat i další programy, které se budou snažit plesnivění domů odstraňovat. A zase to bude platit stát přes dotace, a zase to budou dělat nekvalifikovaní pracovníci firem, které zavětří další možnost, jak přijít ke státním penězům. Ano, dotacemi se způsobí plesnivění domů a dalšími dotacemi se bude plesnivění odstraňovat.

·        Třídění odpadu dovedeno až do absurdnosti
Dnes jsme svědky takzvaného rakouského paradoxu. V jednom z nejekologičtějších měst na světě, ve Vídni, ruší tříděný odpad, protože Rakušané třídí odpady tak pečlivě, až jim přestal ve spalovnách hořet. Byl totiž tak dokonale roztříděný, že se v něm již nenacházelo nic hořlavého.
Proto z celé Vídně stěhují kontejnery na tříděný odpad a všichni házejí vše do jednoho kontejneru, aby tam byla nějaká složka spalitelných odpadů. Jde o trpce-úsměvný případ, jak se u nás ve velkém (i s dotacemi) zavádí něco, od čeho se jinde ustupuje.

ZDROJ: Peter Adamecký

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bylo skvělé vědět, že existuje upřímný věřitel půjček, který ví o pomoci půjčce s nízkou sazbou 2. vždy zůstaneme pokorní a nikdy se nevzdáme financí mého projektu a za nabídku půjčky, kterou mi pedro poskytl, jsme opravdu vděční za pomoc a podporu, kterou jsme obdrželi, jak jsme diskutovali, kontaktujte pedroloanss@gmail.com pro více informací o jeho nabídce půjčky .

Jakub řekl(a)...

Tak my teda máme dům zateplený a nedokážu si představit, že by zateplený nebyl. Přes zimu bychom měli velký únik tepla a v létě by tu bylo zase vedro. zateplení polystyrenem má sakra velký význam. Nás celá topná sezóna vyjde na pár tisíc, protože jsme si koupili akumulační kamna na dřevo, které když naplníme, tak se za chvíli nahřejí a pak už do nich nepřikládáme a ještě několik hodin z nich sálá teplo.

michal řekl(a)...

Tohle je podle mě hodně velká zkratka a určitě bych to nebral takhle vážně. To byste mohl říct prakticky o čemkoliv, co vám nějakým způsobem pasivně zajišťuje teplo nebo bezpečnost. Třeba montáž hromosvodu. :) Tu prostě taky uděláte jak na rodinném, tak na panelovém nebo družstevním domě. :) Takže asi tak.

JaneX řekl(a)...

Ono je potřeba nad tím zateplováním nejprve trochu přemýšlet a pak si to nechat udělat. Dneska je u SVJ naprosto běžné, že si schválí kdejakou předraženou blbost, na které vydělá firma a nakonec jim ještě seberou část dotace, protože to řeší lidi, kteří s tím nemají absolutně žádnou zkušenost. Přitom kdyby se barák domluvil, tak se dají sjednat rekuperace do bytu Hradec Králové nebo jiné město a zateplení by stálo o dost méně.

Galett řekl(a)...

Asi bych v tom neviděl tu míru paranoie a konspirace, ale jako na druohu stranu rozumím tomu, že dneska nás stát táhne do něčeho, do čeho vlastně asi zase tak moc nechceme. Při stavbě průmyslové haly jsme taky dost často museli zajišťovat věci, které mi už přišly jako zásah do svobodného podnikání. Však je přeci moje věc, jestli tam budu mít ty nebo ty dveře. Stát mi je neplatí.

Powered By Blogger



© Příliš starý na rock and roll * web http://instantni.blogspot.com
Použití jakýchkoli zde zveřejněných materiálů (textů, fotografií i jiného obsahu) pouze po dohodě s autorem.